نشست پژوهشی "انگیزه دادن به طلاب جوان برای تفسیر موضوعی در قرآن کریم"
کانون پژوهش مدرسه علمیه حضرت فاطمه محدثه سلام الله علیهای اصفهان برگزار کرد:
در تاریخ 12 مهر ماه 1395 (روز اول محرم 1348 هجری) در ساعت 8 تا 9:30، نشستی با عنوان “انگیزه دادن به طلاب جوان برای تفسیر موضوعی در قرآن کریم” با حضور استاد محترمِ تفسیر تخصصی و تفسیر نهج البلاغه جامعه القرآن اصفهان و حافظ کل قرآن، حجت الاسلام حجت الله رحمانی برگزار شد.
در این نشست لزوم ترجمه صحیح قرآن در درجه اول، فهم صحیح آن در درجه دوم و پیاده کردن دستورات آن در متن زندگی در درجه سوم مورد بحث و گفتگو قرار گرفت.
او فرمود: این که قرآن برای زندگی دستور دارد، کاملا درست است. برای مثال قرآن می فرماید: “و ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه للمؤمنین”. قرآن می فرماید من شفاء هستم. دوا ممکن است مدت ها طول بلکشد تا اثر کند و ممکن است اصلا اثر نکند اما شفاء یعنی سلامتی کامل. پس در علاج بیماری های اخلاقی و غیره باید آن را در زندگی پیاده کرد. اگر دستورات قرآن در زندگی ها پیاده می شد، این همه مشکلات مختلف وجود نمی داشت.
ایشان گفتند: برای علاج بیماری های اخلاقی و جسمی و غیره سه شرط اساسی وجود دارد:
بیمار بپذیرد که بیمار است.
دکتر را قبول داشته باشد.
به نسخه دکتر عمل کند.
برای مثال کجای قرآن گفته است مهریه سنگین بگیرید؟ یا وقتی بچه ات دروغ می گوید با تندی با او برخورد کن؟ (حضرت یعقوب علیه السلام در جواب برادران یوسف که به دروغ گفتند یوسف را گرگ خورد، فرمود: من از خدا صبر در این مصیبت صبر و یاری می طلبم).
هم چنین گفتند: یکی از عناوین مقاله یا تحقیق پایانی می تواند این باشد: “امام حسین علیه السلام و یاران او در قرآن". برای این کار، تمام آیاتی را که امام حسین علیه السلام از لحظه خروج از مدینه تا بالای نیزه رفتن سر ایشان تلاوت فرمودند، را باید استخراج و آن ها را تفسیر و تحلیل کرد. برای مثال هنگام خروج از مدینه، اما علیه السلام این آیه را خواندند: “فخرج منها خائفا یترقب”. این آیه را حضرت موسی علیه السلام زمانی که شخصی را کشته بود و فهمید قرار است کشته شود در حالی که از مصر به مدین می رفت، تلاوت کرد. یعنی در حالی که می ترسید و منتظر بود هر لحظه اتفاق بدی بیفتد.
این آیه هم که سر امام حسین علیه السلام بالای نیزه تلاوت کرد: “ام حسبت اصحاب الکهف و الرقیم کانوا من آیاتنا عجبا” حقایقی را آشکار می کند؛ چرا اصحاب کهف از زندگی شان آواره شدند؟ برای حفظ دینشان. امام حسین علیه السلام کارش عجیب تر است چون برای حفظ دین بشریت قیام کرد نه فقط دین خودش.
مثال دیگر برای تحقیق در قرآن: آیا روضه خوانی سند قرآنی دارد؟ هشت آیه اول سوره بروج را ببینید. گروهی از مسیحی ها رد می شدند که یک عده یهودی از آن ها تفتیش عقیده کردند و گفتند نباید مسیحی باشید و باید کشته شوید. گودالی کندند و در آن هیزم ریختند و یکی یکی این مسیحیان را در آن آتش می انداختند و می خندیدند. خدا می گوید: مرگ بر اصحاب اخدود که این کار را کردند. این روضه خوانی قرآنی است.
این مسیحی ها به خاطر دینشان سختی کشیدند و جرمشان دین داری شان بود.
در روضه خوانی، جزئیات را می گوییم و گریه می کنیم؛ قرآن هم همین کار را کرده است.